zondag 17 april 2011

De mooiste snoeifoto's (1)


Het snoeiseizoen zit er weer op! Tussen begin december en 7 april is er 30 hectare gesnoeid. De bedoeling was dat de ingehuurde Franse (professionele) snoeiers 10 hectare zouden snoeien en de Favorianen 20. Maar de Franse snoeiers gingen zo langzaam (of de Favorianen zo snel :-) dat in de laatste week besloten werd, de Fransen een beetje te helpen zodat de stand 7 voor de Fransen, en 23 voor ons werd.

Totaal telt Favori 40 hectare wijngaard; van de overige 10 hectare worden op 7 hectare de week na Pasen de jonge wijnplantjes geplant. En op die 3 hectare waar vorig jaar geplant is, hebben Henk en ik in de middaguurtjes de plantjes afgeknipt tot op 2 knopjes boven de grond... heeft Henk overal een bamboe-stokje bijgezet, en heb ik alle stokjes met een haakje vastgezet aan de onderdraad.


Op de voorgrond Ben. Daarachter Paul&Carla en Henk.


Elly en Tijn maken een stilleven-foto van een elektrisch snoeimes tussen de bloemetjes.


Harrie.


Anita.


Dit is het 6de jaar dat Paul&Carla op Favori zijn en meestal zijn ze er 5 a 6 maanden. Zodoende kennen zij alle facetten van het wijnbedrijf; van het snoeien in de winter en het voorjaar tot de oogst in het najaar. De andere vrijwilligers zijn gemiddeld 3 tot 5 weken op Favori.


Harrie&Anita... zie ze schik hebben met z'n beidjes :-) Ze zijn voor de 5de keer op Favori.


Wanneer we dicht bij Favori snoeien, zijn de jonge Border Collies Kiba (2) en TchinTchin (4) altijd van de partij. Puck (13) zo nu en dan, en ook de oude moeder van Puck, Pedoe (16) die zo goed als blind en doof is, is op haar kreupele pootjes eenmaal naar de wijngaard gehobbeld. Wanneer Henk en ik 's middags met de Jeep er op uitgaan om in een verderop gelegen wijngaard te werken, is Puck altijd van de partij. Kiba en TchinTchin mogen best wel mee van Henk, maar volgens hem zal Puck daar anders over denken. Voor Kiba en TchinTchin rest niets anders dan de Jeep onbenullig hard achterna te rennen, en in de banden te bijten :-)


Stilleven. Koffietijd. Overal hangen de snoeimessen om de palen. En de achtergebleven kleding getuigt van een oplopende temperatuur.




Er wordt gesnoeid van half 9 tot half 1 en op deze foto is het alweer tijd voor de lunch. De snoeimessen worden in de Jeep gelegd, zodat we niet met al die kilo's om ons middel naar Favori hoeven te lopen. Meer foto's in deel 2...

1 opmerking:

  1. Ben hier bij Wilma in Noorwegen heb met plezier de reportage gelezen ,en genoten van de foto's zit heerlijk in de zon aan de achterkant van het huis .
    Wij hebben de Fam. Vorige zomer leren kennen en hebben mail contact gehouden.erg fijn .
    Wij zijn met Camper door Noorwegen aan het trekken voor de 13 de keer het ons land heerlijk
    Vannacht hier op het erf geslapen en dus ook internet .vandaar alles gelezen.
    We wensen je beste toe Gr. Jan en Bets .

    BeantwoordenVerwijderen