zondag 22 januari 2012

Snoeiensnoeiensnoeien (1)

Het snoeiteam december '11/januari '12 bestaat uit:


Ben die alle foto's heeft gemaakt (behalve deze natuurlijk :-) Ben &


Marijke waren in mei en juni ook op Favori en hebben toen 'de bloemen geplukt'. In zijn vrije tijd snoeit Ben bij het Geldersch Landschap, maar een wijngaard snoeien gebeurde hier voor het eerst.


Marion is voor de 5de keer op Favori, waarvan dit het 4de snoeiseizoen is.


En voor Veer is het haar 2de snoeiseizoen. Het is ook het laatste snoeiseizoen waar ik in een andere blog op terug kom.


Het team compleet.


We snoeien de Cabernet op La Fave, één van de grotere wijngaarden.


Wij snoeien volgens de Cordonmethode (iets naar beneden scrollen), ook wel stiftsnoei genoemd. Hier een wijnstok na het voorsnoeien door Henk, maar nog vóór het snoeien door ons.


En zo ziet het er na het snoeien uit... als het even kan 6 kleine takjes met ieders 3 ogen. Soms heeft een wijnstok er maar 5 en kijken we of we de arm kunnen verlengen zodat we een 6de 'kaars' kunnen maken. Dat kan niet altijd en we doen dan ook niet moeilijk als er op een buurvrouw 7 takjes blijven staan.


Mooie rijp.


De fotograaf wilde zo graag voor het thuisfront een mooi gesnoeid takje op de foto. De foto's werden ook naar Veer gestuurd die prompt terug mailde: haha, het zijn wel 4 ogen hoor (de regel is dus 3 ogen. Het eerste oog is vaak niet te zien en zit onderaan op het hout). Geen reactie terug! De volgende dag kon ik het natuurlijk niet laten het er nog even in te wrijven, waarop Ben bromde: "het was er één van Marijke!" :-)


We snoeien met zijn 2en in een rij, zodat wanneer het vak klaar is, je lekker even je rug kan strekken bij het passeren van de andere snoeier. Het snoeihout wordt om en om gegooid, zodat Henk niet straks met de frees (versnipperaar) alle paden door hoeft te rijden.


Wanneer Henk met het voorsnoeien een gedeelte vergeten is, wordt er flink gemopperd. De takken zijn zo lang en zitten zo vast aan de draden, dat het eens zo lang duurt voordat een vak (6 of 7 wijnstokken) af is!

Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten