zaterdag 15 oktober 2011

Druiven plukken

Op vrijdag 30 september begonnen we aan de handpluk in de wijngaard Avenede, een paar km buiten Bras gelegen. Deze 0,25 hectare hadden we met 18 man vóór de lunch zo geplukt.


De maandag en dinsdag erop waren we met 3 man extra en plukten de druiven in wijngaard Rai, 1 hectare groot.


Tijdens het plukken heb ik alle plukkers op de foto gezet...


Als eerste Paul & Carla, al voor het 6de jaar op Favori. Het snoeiseizoen in het voorjaar en aansluitend daarop het repareren van de draden is hun favoriete seizoen. Dit is de 3de oogst die zij meemaken. Ze hebben 2 vrienden uitgenodigd de handpluk mee te maken. Dit zijn Paul & Marie-Jo, hieronder op de foto.


Marie-Jo: "Paul, kan je nou nooit eens normaal op de foto?"


Dit zijn Gijs & Angelique die de hele oogst meegemaakt hebben. Zij hebben vriend Helmich meegenomen die de afgelopen weken alle wijn gefilterd heeft en ook deze dag aan het filteren is.


Hier zien we Roel de tractor verzetten, en Evert die toekijkt. Roel is begin januari op Favori gekomen en nu de oogst er bijna op zit, kan hij terugkijken op een jaar 'in de wijn'.


De komende weken zal hij het woelen (ondiep ploegen) van de wijngaarden voor zijn rekening nemen. Daarna wacht de Portugese zon op hem, en weer nieuwe belevenissen. En wie weet, volgend jaar weer even snoeien op Favori :-)


Dit is Karien, een vriendin van Roel. Karien woont op Texel en houdt van het buitenleven. Een druivenpluk in de Provençe had zij nog nooit meegemaakt, dus toen de uitnodiging van Roel kwam, was het vliegtuig zo geboekt.


Een advertentie in het Camperblad leverde aardig wat reacties op. Uiteindelijk kwamen er 3 (nieuwe) echtparen om te plukken. Dit zijn Jan & Tjitske die regelmatig naar Frankrijk gaan om familie te bezoeken, en om Franse wijnen te kopen. Een druivenoogst hadden zij nog niet eerder meegemaakt, dus na het lezen van de advertentie werd de knoop snel doorgehakt. Jan houdt erg van jeu de boules en heeft in Nederland zelfs een cursus gevolgd. Op Favori heeft hij zijn hart wel kunnen ophalen... er zijn heel wat bloedstollend spannende partijtjes gespeeld!


De meeste campergasten kwamen 2 dagen vóór de handpluk naar Favori. Cees & Eef kwamen eerder en zij hebben bijna de hele oogst meegemaakt en meegeholpen bij de ontvangst en verwerking van de druiven (foto's komen nog). Om Cees te citeren: "Ik ben ook heel erg blij dat wij dat gedaan hebben, want ik vind dit (de handpluk) dus helemaal niets aan. Het was de eerste, maar ook de laatste keer!" Wel Cees, het is aan je gezicht te zien :-) Gelukkig zijn er nog foto's waar je ontzettend enthousiast op staat... zoals gezegd, die komen nog.


Marty & Evert zijn oude rotten in het vak. Dit is hun 5de oogst. Marty: "we kijken er het hele jaar naar uit". Ook zij hebben vrienden meegenomen...


dat zijn Martha & Wim. Voor hen is het de eerste handpluk. Wim: "vermoeiend, maar voor herhaling vatbaar". Martha: "het is hartstikke leuk".


Arna, het zusje van Hanneke, heeft eerder op Favori gewoond. Ze woont nu weer in Nederland, maar als het even kan is ze met de handpluk van de partij. Over ervaring gesproken: Arna heeft al minstens 10 oogsten  meegemaakt!


Hier op de foto met Henk.


Carla had haar nieuwe mobiel bij zich en wilde nog wel even wat oefenen in het fotograferen... gelukkig, komt de fotograaf ook eens op de foto :-)


Met zijn allen hebben we 15.000 kilo druiven geplukt, goed voor 10.000 liter wijn. Petje af, mensen en bedankt voor alle hulp en gezelligheid :-)

(op eigen verzoek staan Henk & Maria niet op de foto)

4 opmerkingen:

  1. Wederom erg mooi stukje Veer!
    Je hebt het super gedaan!!

    We zijn zoals we hier in de achterhoek zeggen;
    Retetrots op je!!

    Proost!!

    Liefs Ed en Son

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vera je heeft het heel goed gemaakt zo
    dat is een leuke herinnering
    we vertellen het ook aan iedereen
    dat het plukken zo leuk was
    en natuurlijk het Oogstfeest
    Wij zitten nu in Spanje
    en heb je het naar je zin in de Vogesen
    groetjes Wim & Martha

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Inderdaad, die Paul kan nooit normaal op de foto! Mooi stukkie, hoor.
    Mijn foto's krijg je nog.
    Groetjes, Marie-Jo

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Vera, inmiddels weer thuis maar wat hebben we genoten op Favori. Leuke foto's het geeft wel de sfeer weer tijdens het plukken.
    Jammer dat je er nog niet was toen wij Favori verlieten. Misschien nog eens tot ziens
    Groeten Marthy en Evert

    BeantwoordenVerwijderen