donderdag 6 oktober 2011

The Clean Team

Waar zouden we zijn zonder de mensen die na iedere oogstdag alles weer schoonmaken? Paul & Carla hebben deze taak op zich genomen. Dit houdt in dat ze moeten wachten tot de laatste druiven erdoor zijn gedraaid. Dan gaat de pers aan en duurt het nog 3 uur voordat deze ook schoongemaakt kan worden. Maar terwijl de pers draait, kan er al veel schoongemaakt worden.


Paul neemt de oogstmachine altijd voor zijn rekening.


Hier kun je goed zien hoe hoog de machine is. In het midden zie je de witte stangetjes die de druiven losschudden, en de transportbanden die de druiven naar de bak vervoeren.


Zo hoog bovenop de machine, kijk je mooi over de wijngaarden uit.


Ondertussen wordt de ontsteler ontmanteld, zodat Carla deze kan schoonmaken. Eerst wordt de zijkant eraf gehaald.


Dan wordt de buis met de vingers eruit getild...


en dan de trommel.


Echt teamwerk dus! Deze dingen kun je niet in je eentje doen.


De deuren van de pers moeten ook door 2 personen worden opengeschoven. Ze zijn niet alleen loodzwaar, maar ook nog eens kleverig van al het suiker. Ook de ruim 2 meter brede persbak onder de pers moet door 2 personen naar voren worden getrokken. Dan draait de pers een tijdje rond zodat de schilletjes onderin de container vallen. Niet alles valt eruit... daarom stapt Carla erin en borstelt net zolang tot alle hoeken en gaten vrij zijn van de schilletjes. Daarna wordt met de waterslang alles schoon gespoten.


Niet zozeer schoonmaakwerk, maar wel opruimwerk, is het legen van de kar waar de stelen en bladeren invallen. Dit natuurlijke afval wordt in het bos geloosd. De schilletjes worden door een distilleerderij opgehaald.


Roel en Karien legen de kar met schilletjes die onder de kleine pers staat, in een grote container achter de cave. Onder de grote pers staat ook zo'n container.

Zoals al eerder gezegd: er komt heel wat bij kijken, voordat de wijn in de fles zit!

1 opmerking:

  1. Ben en Marijke


    Geweldig dat het werk er weer opzit.
    Hopelijk wordt het een goed wijnjaar, aan de crew van Favori zal het niet liggen.
    Als alles loopt zoals gepland willen wij volgend jaar ook de oogst meemaken.
    Groeten uit Elburg à tous.
    Ben en Marijke

    BeantwoordenVerwijderen