dinsdag 20 september 2011

Favori in oogstsferen

Van dag tot dag wordt bekeken of er geoogst kan worden. Redenen dat er niet geoogst kon worden, zijn: 1. regen (dan is de grond te zacht) 2. een storing aan de pomp en 3. het suikerpercentage in de druiven is nog niet hoog genoeg. Wanneer er niet geoogst wordt, nemen we een vrije dag of vermaken ons met allerlei klusjes zoals het repareren van draden en palen die door de oogstmachine zijn geraakt. We struinen met een hak de wijngaarden door, op zoek naar de gevreesde waterplant... dit onkruid woekert enorm en wanneer we het nu niet weghalen, komen we straks tijdens het snoeien de gehate stekelige vruchtjes tegen, die overal aan blijven hangen. Ook op de kluslijst staat het weghalen van de stroomdraden rondom sommige wijngaarden die de wilde zwijnen op afstand moeten houden. Dit gebeurt zo laat mogelijk op de dag vóór de oogstdag, en dan maar hopen dat de zwijnen niet 's nachts alsnog de boel opvreten!
*

Roel heeft de taak op zich genomen alle geoogste wijngaarden te greffen (woelen). Om alvast even warm te draaien, begint hij in de gerooide wijngaard. Ik gooi de laatste stukken hout (delen van de stam) en grote keien in de voorlader. Het is een dikke 30 graden en het is erg gezellig... :-)

Deze foto (en alle andere foto's voorzien van een *) zijn gemaakt door Angelique & Gijs, die net op Favori zijn aangekomen en samen met Helmich staan te kijken hoe hard er wel niet gewerkt wordt :-)


Het is vrijdag 16 september en eindelijk kan er weer geoogst worden! Het is de 3de oogstdag. Hier staat Henk op La Reparade, gelegen op bijna 20 km. afstand van Favori. Het is een smalle weg dwars door een natuurgebied. Met de auto duurt de rit 20 minuten, met de tractor een dik half uur en met de oogstmachine bijna een uur. Het is 06.45 en nog donker.


Vanwege de afstand en om zo vroeg mogelijk te beginnen, zijn de oogstmachine en 1 tractor met kiepwagen de avond ervoor al naar de wijngaard gebracht. Dus maken Henk, Gijs en ik deze ochtend om 6.15 de rit in het donker. Wanneer ik tegen half 8 op Favori terugkom, begint het al licht te worden en is de lucht adembenemend mooi.


Tijdens het fotograferen kom ik Roel tegen die met de 2de tractor en kiepwagen naar La Reparade zal rijden. Hanneke, Angelique, Helmich en ik maken alles (pomp, pers, slangen enzovoort) in orde om de druiven te verwerken. Dan komt er een sms: de smartcomputer van de oogstmachine is uitgevallen. Nou dat weer! Gelukkig woont de monteur in Bras en blijkt hij ook nog thuis te zijn. Hanneke rijdt naar Bras om de monteur de weg te wijzen... het is een slingerweg dwars door de bushbush en we kunnen niet riskeren dat de monteur verdwalen zal :-)
*

Gelukkig was het een simpele reparatie en konden we vrij snel verder met de oogst. Hier staat Henk in een wijngaard dicht bij Favori, en vertelt hij aan Gijs en Roel hoeveel rijen hij nog zal doen, voor de druiven gelost kunnen worden.
*

Meestal is een vracht druiven 2.000 kilo. Maar ritten met 1.750 kilo of 2.500 komen ook weleens voor. Het is maar net hoe het uitkomt.


Helmich wacht ook en kijkt toe hoe de druiven in de kiepwagen worden gestort.


De druiven worden gestort...


en worden door Gijs naar Favori gereden.
*

In totaal is er vandaag 25.000 kilo druiven geoogst en verwerkt, goed voor 17.000 liter wijn. Ter vergelijking: een geroutineerde druivenplukker kan per dag 800 kilo plukken. De oogstmachine werkt dus voor ruim 30 man!


Behendig wordt de tractor langs de muur gemanoeuvreerd. Centimeterwerk! De druiven worden in de receptie gestort.


Met een vloertrekker haalt Roel de laatste druiventrossen bij de rand weg. Gebeurt dit niet, sluit de wagen niet goed en lekt al het sap over de weg.


Hoog op de troon, tussen de receptie en de kleine pers heeft Hanneke goed zicht op de pomp, de ontsteler en de beide persen. Duizend-en-één dingen moeten in de gaten worden gehouden! Wanneer de klep linksonder omhoog wordt gezet, vallen de druiven in de ontsteler. Wanneer er oude wijngaarden worden geoogst, zitten er veel stukken hout (stukken van de arm van de wijnstok) tussen de druiven. Angelique en ik vissen deze, voordat de druiven in de ontsteler vallen, er zoveel mogelijk tussenuit, zodat de ontsteler gespaard wordt.
*

Hier sta ik achter de ontsteler en bedient Helmich de pomp waar de druiven invallen, nadat ze van de tros zijn ontdaan. Links de lopende band waar de steeltjes opvallen en een kar inglijden. De pomp moet voortdurend aan- en uitgezet worden. Wanneer de bak vol is, worden de druiven weggepompt... de bak mag niet te leeg want dan komt er lucht in de slang en bij de druiven. Lucht betekent oxidatie en dat willen we niet! Conserveringsmiddelen die toegevoegd worden bij de druiven in de pomp en bij het sap in de persbak, zijn sulfiet (so2 = zwaveldioxide opgelost in water) en verschillende soorten enzymen.


Tussen de vrachten door, maakt Helmich de ontsteler een beetje schoon, en harkt Angelique de stelen en bladeren weg onder de lopende band. Gebeurt dit niet, ontstaat er een metershoge groene toren en stagneert de lopende band.


Angelique: "Yeeaahh, het is zo ontzettend leuk dit mee te maken" :-)


Route van de druif: de druiven vallen uit de ontsteler in de bak en worden door Helmich verder gepompt naar de pers. Ze gaan dus via de dikke paarse slang naar de pers (op de staande foto hierboven, is het nog beter te zien). In de pers zitten 100den gaatjes waardoor het sap in de bak onder de pers valt. Wanneer de bak voor 2/3 gevuld is, wordt het sap door Hanneke of mij naar de cuve (wijnvat) gepompt (via de rode slang). In de grote pers kunnen 7 vrachten druiven, dus ongeveer 14.000 kilo. In de kleine pers 3 vrachten, dus 6.000 kilo. Wanneer de pers vol is, wordt het persprogramma gestart... dan wordt het sap uit de schilletjes geperst. Dit persproces dat uit 2 fases bestaat, duurt ongeveer 3 uur en levert 2 kwaliteiten wijn op: de 'vin de jus' en de perswijn. De perswijn heeft een iets mindere kwaliteit dan de 'vin de jus'.
*

Een fles wijn is zo geleegd, en een glas met wijn ook :-) Maar voordat een fles gevuld is, zijn er bergen en bergen werk verzet! Wat in deze blog staat, is nog maar het begin... het druivensap moet nog wijn worden, en dat betekent nog een paar maand werk!

In totaal hebben we nu 4 dagen geoogst en 60.000 kilo druiven verwerkt. Dit heeft 40.000 liter wijn opgeleverd. Dit is de stand tot en met afgelopen zondag, want door alle drukte heb ik tussen de bedrijven door, 3 dagen aan deze blog gewerkt (normaal gesproken een uur :-)

2 opmerkingen:

  1. Ha lieve Veer en favoriwerkers!!
    Heb het al eerder gezegd voordat eindelijk die gevulde fles op tafel staat moet er haast letterlijk bergen met werk verzet worden!!!
    Er gaat wat aan vooraf zeg, geen idee van hoe zoiets in zn werk gaat.
    Nu met Veer op favori mag je een beetje in de keuken meekijken!
    Potdikke Veer voor zo'n 1e jaar daar wordt je wel in t diepe gegooid he!!
    H en H mogen wel een standbeeld voor je plaatsen daar!!
    Maar ik denk dat ze je enorm dankbaar zullen zijn voor al het werk dat je tot nog toe hebt gedaan voor ze!!
    Succes met de verdere pluk en laat de foto's maar doorkomen, we smullen ze!!
    Enne de flessen mogen uiteraard ook weer goedgevuld doorkomen!!Smaakt uitstekend!

    Lieve groet

    Ed en Son.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om zo mee te spieken bij een wijnboer! Succes met de oogst. Ik weet niet eens precies waar je zit, maar als je in de buurt van Salon de Provence zit, vind je onderstaandelink misschien leuk om in een vrij uurtje te bezoeken: http://lavieestbelleasalon.blogspot.com/2011/09/vente-chez-comme-chez-l.html
    Werk ze en geniet ze!

    BeantwoordenVerwijderen