vrijdag 24 juni 2011

Afscheid van Pedoe en Puck

Afgelopen woensdag zijn Pedoe en Puck bij de dierenarts geëuthanaseerd. Bijzonder, moeder en dochter al 13 jaar samen op Favori, en op dezelfde dag de wereld verlaten.


Pedoe (foto onder) is geboren op 25 januari 1995 en is 16 jaar geworden. Haar dochter Puck (foto boven) werd geboren op 14 februari 1998, en werd 13 jaar oud. Pedoe was al een tijd zo goed als doof en blind. Op de laatste dag van haar leven, werden haar pootjes te zwak om op te staan. Puck had al een tijd een tumor bij de kaak, die op een gegeven moment zo groot was, dat het eten steeds moeilijker ging.


Na het bezoek aan de dierenarts schreef Hanneke het volgende:
Het is gebeurd. Puck en Pedoe zijn vredig ingeslapen, zoals dat zo mooi heet. De vrouwelijke dierenarts met assistente hebben heel stemmig hun werk gedaan terwijl Puck en Pedoe in de rode Doblo lagen. Ik heb ze geaaid tot ze insliepen, terwijl zusje Arna steeds zei : "Pedoe gaat nu naar de hondenhemel" en "Puck gaat nu ook naar de hondenhemel". Ik vond dit wel een komische noot, hoe verdrietig dat moment ook was. Alvorens dit gebeurde moest ik 2 verklaringen invullen, dat ik akkoord ging met de euthanasie van de beide honden. Henk heeft ze later begraven in het dekbed waar Pedoe in de Bergerie altijd op sliep. Omdat ik dit doormidden geknipt had zodat beide een deel hadden, vlogen de donsveertjes door de auto terwijl we naar en van Barjols reden...


Herinneringen aan Pedoe en Puck van Hanneke:
Pedoe is al vanaf het begin bij ons. We hebben haar uitgezocht toen we wisten dat we naar Frankrijk zouden gaan. In maart 1995 is ze met Henk meegereden als 7 weken oud puppie. Al heel snel had ze het instinkt om de jonge geitjes die we toen hadden, bij elkaar te houden. Ze zou een heel goede hond voor een schaapherder geweest zijn, als we haar daarin hadden getraind. Maar ze heeft haar lol wel gehad met alle dieren die op Favori rondliepen.

Pedoe had een zesde zintuig. Ze voelde precies aan wanneer ik haar aandacht en lieve blik nodig had. Ze had een heel doordringende lieve blik. Ze was erg dol op de bal en ging naar de tennisbaan om naar het tennis te kijken. Bij het zwembad liet ze zich graag nat spetteren, en gooide je een bal, dan volleyde ze die met haar snuit rond het zwembad.

Wanneer onze gasten gingen wandelen, gingen ze samen mee en wezen de weg naar de Romeinse brug, en rond de wijngaarden.

Puck zat graag in de jeep en ging mee als we 'een rondje wijngaarden' deden. We zullen haar zeker missen als jeepmaatje. Ook kon Puck 'praten'. Als ik haar aaide, dan genoot ze zo erg dat ze zat te piepen en geluiden maakte, alsof ze hele verhalen had. Vooral als ze s' morgens op het matje van de badkamer lag en ik haar goede morgen wenste. Het matje is inmiddels gewassen... de sporen zijn uitgewist.


Mijn mooiste herinnering aan Puck:
Henk en ik waren aan het snoeien en zoals meestal het geval is, waren Kiba en TchinTchin aan het donderjagen, en lag Puck in de jeep alles in de gaten te houden. Zo af en toe kwam ze uit de jeep om even naar het snoeien te kijken, maar meestal ging ze gauw weer terug. Opeens kwamen er bij een tegenovergelegen veld een paar jachthonden uit de struiken. Kiba en TchinTchin gingen direct in de aanval en probeerden de indringers terug te drijven. Dat lukte niet... de jachthonden kwamen het pad over en waren al bijna in de wijngaard. Puck kon het niet langer aanzien en sprong al blaffend uit de jeep. Tot mijn verbazing kreeg ze het voor elkaar... de honden trokken zich terug en Puck achtervolgde ze net zolang, tot ze het veld weer over waren. Kiba en ook TchinTchin, die het hardste lopen kan, konden haar niet bijhouden. Bijzonder, want Puck was toen al niet in optimale conditie. Het was erg mooi om te zien!

De laatste 2 foto's zijn afgelopen week door Ben gemaakt. Pedoe (boven) was meestal in de bergerie, en onder zie je Puck (met dikke wang) op de plek waar ze zo graag lag... op het bordes voor Favori, kijkend over de wijngaarden.


Allemaal zullen we Pedoe en Puck heel erg missen.

2 opmerkingen:

  1. lieve allemaal,
    Ook wij (Roos, Juliette en Daan) zullen Puck en Pedoe heel erg gaan missen op Favorie, het waren ook een beetje onze hondjes tijdens al onze vakanties bij opa en oma. We vonden het wel fijn om nog even deze foto's te zien. Lieve Pedoe en Puck rust zacht, we zullen jullie missen, dikke knuffel van Daan, Juliette en Roos.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtig ontroerende ode aan jouw dierbare Pedoe en Puck. In 1999 heb ik een aantal keren het rondje over de berg met ze gewandeld, saampjes leidden ze mij de weg. Het zijn niet alleen veedrijvers maar ook een goede gids voor de mens, mits ze in mij ook een ezel zagen. Ze hadden een paradijsje op aarde bij jullie wat niet veel zal verschillen van hun 'huidige paradijs'

    Veel liefs van je nichtje Jet

    BeantwoordenVerwijderen