dinsdag 24 mei 2011

Wijnproeverij op Cantarelle

Gistermiddag hebben we Cantarelle bezocht; een groot wijndomein gelegen tussen Brue-Auriac en Varages, dus ongeveer een kwartier rijden vanaf Favori. We waren allemaal erg benieuwd hoe het er bij een ander wijndomein aan toe gaat... en natuurlijk gingen we erheen om te proeven.


We kozen voor een proeverij met voornamelijk rosé, maar ook een rode wijn werd geschonken. Van links naar rechts: Roel, Baukje, Paul, Carla, Mary (mijn zusje) en Jan Pieter.


De eigenaren heten Dieudonné en er zijn 3 generaties op dit landgoed aanwezig. De jongste telg is een vrouw met de prachtige naam Elodie... het is deze naam die op alle flessen staat.


Er is 130 hectare wijnbouw en er worden 27 verschillende soorten wijn en rosé gemaakt. Cantarelle wordt geleid door 2 mensen, en er zijn 5 mensen in dienst. Bij piektijden zoals snoei en oogst, worden er extra mensen ingehuurd.


We vragen ons af welke heerlijk zoete, fruitige rosé Roel, Baukje en ik voor bijna 15 euro op de rekening van een leuk restaurantje in Varages zagen staan, en die Roel vervolgens voor 10 euro minder bij de Hyper U (grote supermarkt) kocht. Hier kost alle rosé iets meer dan 6 euro. Een rit naar 'de Super' loont dus wel :-)


De winkel ziet er fantastisch uit, en dat geldt ook voor de flessen en etiketten. Een kado is gauw gevonden zoals een mooie koeltas of wijnkoeler, één van de marmelades die ook op Cantarelle worden gemaakt, of één van de tapenades van een leverancier uit de buurt.


De bewuste rosé die Roel bij de Jeu-de-Boule-baan rond had laten gaan (en door iedereen was geproefd :-) is wel gevonden, maar valt na het proeven van wat drogere rosé, toch af.


Mary Wijnveen (mijn zusje) poseert even voor de camera... zij is een kleine week op Favori om een kijkje in 'mijn wijnwereld' te nemen.



Santé :-)


Er is de mogelijkheid om met een 4wd door de wijngaarden te gaan, maar dat bewaren we voor de volgende keer. Wel gaan we de cave in...


Deze enorme bakken zijn ook een soort cuve's. Ze zijn voor de rode wijn die met schil en al een gistingsproces ondergaat.


De cuves zijn 210 hectoliter, dus 21.000 liter. Op de foto onder zie je de bottelarij... de transportband waar alles gebeurt (wijn in de fles, etiket, kurk of dop).


Voor wie wat meer over Cantarelle wil lezen: zij hebben geen eigen site. De wijnen hebben al vele prijzen gewonnen en blijkbaar is pr voor de Franse markt niet nodig. Maar er is een site van de agent die de contacten voor de Benelux doet. Je leest er alles over het adopteren van je eigen wijnstokken, en in een pdf-bestand staat het hele assortiment aan wijn en rosé.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten