vrijdag 30 maart 2012

Kopzorgen om Lactalis en Genomics.


Door een interne reorganisatie en een nieuw computersysteem bij 'Boerderij' hebben de 4 blogs over Lactalis 2 maanden op de plank gelegen. Gelukkig voor mij zijn de onderhandelingen nog niet opgelost... anders hadden ze de blogs weg kunnen gooien. Voor de boeren is het mooi shit... zij zitten nog steeds in onzekerheid :-(

Hier deel 1.

Deel 2.

Deel 3.

Deel 4.

Goudse geitenkaas uit de Vogezen (1)

Binnenkort zal eindelijk de reportage over de geitenboerderij van ECOlonie op de site van 'Boerderij' geplaatst worden. Iets over geiten, dat vond de redactie voor de verandering wel leuk... het is toch allemaal koe, akkerbouw en mechanisatie wat de klok slaat. Voor de reportage over de kaasmakerij en de leefgemeenschap was geen plaats, dus staat ie hieronder...

13 Nederlanders runnen samen met 200 tijdelijke bewoners een hotel en camping in de Vogezen. Met 2 hectare aan groentetuinen, een geitenboerderij en kaasmakerij, is men grotendeels zelfvoorzienend.


Dit is de boerderij van ECOlonie, een ecologische leefgemeenschap in de Vogezen. Onder de boog bevindt zich de entree naar het woongedeelte met rechts daarvan de kaasmakerij (het blauw geverfde gedeelte). De uitbouw rechts is de geitenstal. De leefgemeenschap bestaat uit 13 Nederlanders en 5 kinderen (de permanente bewoners). Jaarlijks worden ze bijgestaan door ongeveer 200 tijdelijke bewoners, voornamelijk afkomstig uit Europa, met zo nu en dan een Australiër, Japanner of Aziaat.


In de kaasmakerij wordt behalve de eigen geitenmelk, ook biologische koemelk verwerkt dat door een boer in de buurt geleverd wordt voor €0,50 per liter (€0,05 korting bij eigen transport). De koemelk gaat rechtstreeks de kaastobbe in, en wordt meteen verwerkt. Op de voorgrond Janneke Tops (41) die vanaf 1998 op ECOlonie woont en samen met anderen in 2006 de boerderij heeft opgezet. Behalve organisatorische en bestuurlijke taken binnen de leefgemeenschap, onderhoudt Janneke ook de contacten met de collega-boeren en met enkele Franse landbouworganisaties.


De kaas en andere zuivel wordt gemaakt door Chris van Veen (48, tijdelijke bewoner). Hij heeft in Nederland zijn slagerij verkocht en was na een tijdje rondgekeken te hebben, toe aan een nieuwe uitdaging. Die vond hij voorjaar 2011 in de kaasmakerij van ECOlonie.


Daar werd hij ingewerkt door Annelies Bonneux (27, permanente bewoner). Tijdens het maken van deze reportage was Annelies in de keuken te vinden. Verder neemt zij de coördinatie, de in- en verkoop en de administratieve kant van de kaasmakerij voor haar rekening. Het hele proces van kaasmaken heeft zij ook onder de knie.


Verdere kennis wordt opgedaan via stages. Chris is net terug van een stage en presenteert hier zijn verslag. Stages werden gelopen bij de Genneperhoeve in Eindhoven, Eko-de-Eerste in Marknesse, de Drentse Aa in Rolde en Brandrood Kaas in Ede.


In 2011 is er 4.800 liter koeienmelk ingekocht en 22.309 liter geitenmelk verwerkt. Van de geitenmelk is 14.809 liter gebruikt voor de Goudse kaas. De overige liters werden verwerkt tot zachte zuivel zoals panir (zachte kaas uit de Indiase keuken) en yoghurt. Totaal is er 27.109 liter verwerkt. Het merendeel van de productie gaat naar de eigen keuken en winkel op het hoofdterrein. Daarnaast wordt er aan winkels en restaurants in de buurt geleverd.


De ‘Délice de l’Ourche’, genoemd naar een riviertje dat in de buurt stroomt, is een rauwmelkse geitenkaas, net als de zachte kaasjes, de fèta en de kwark. Yoghurt en panir worden van gepasteuriseerde melk gemaakt. Ook de melk die bij de lunches geschonken wordt, is gepasteuriseerd.


In vogelvlucht is te zien hoe van de melk, kaas wordt gemaakt. Aan de melk zijn zuursel en stremsel toegevoegd. Hierdoor gaan de eiwitten samenklonteren (coaguleren) waarbij het vet en vocht worden ingesloten. Zo ontstaat de wrongel die op de foto gesneden wordt. Er zijn vegetarische, dierlijke (maaginhoud van onder andere kalveren) en kunstmatige stremsels. Bewoners van ECOlonie hielden een blinde test en de meerderheid koos het lebstremsel.


De wrongel wordt 2 keer gewassen, net zolang tot de bolletjes tot een bal te vormen zijn, maar wel weer uit elkaar vallen wanneer de bal losgelaten wordt. Een andere methode is het zachtjes rollen tussen de kiezen; als het goed is ‘piept’ het een beetje.


Ondertussen worden de vormen afgespoeld.


Met een zogeheten aanhaalband wordt de kaas aangehaald.


In de vormen gedaan.



En onder de pers gezet... lees verder in deel 2.

woensdag 28 maart 2012

Goudse geitenkaas uit de Vogezen (2)


Ondertussen wordt de administratie bijgewerkt. Van ieder kaasje wordt het bestaan genoteerd.


Een zegel is verplicht.


Vervolgens worden de kazen uit het netje gehaald. Dit noemt men ‘het rechten’ van de kaas.


Daarna gaan de kazen in het pekelbad


Als laatste wordt de kaas van een plastic laagje voorzien


Het merendeel van de kaas en de zuivel gaat naar de eigen keuken en naar de winkel in het hoofdgebouw. Hier bevinden zich ook het hotel en de gezamenlijke eet- en ontspanningsruimte. De boerderij en kaasmakerij liggen 700 meter verderop.


Behalve aan winkels in de buurt, wil ECOlonie met de Goudse geitenkaas en geitenpanir naar het buitenland. Er zijn contacten met een Duitse groothandel en omdat er door de bewoners en gasten veel naar Nederland wordt gereden, liggen hier ook mogelijkheden. Men is op zoek naar depothouders (kaasverdelers) waar de kaas naar toe gebracht wordt. Deze depothouder zorgt er voor dat de kaas bij de consumenten komt, of laatst genoemden halen het zelf op. Deze consumenten kunnen eventueel ook zelf in hun directe omgeving (buren/vrienden) weer kaas doorverkopen. Belangstellenden kunnen contact opnemen met: info-apestaart-ecolonie.eu


In 2010 verbleven er behalve de 200 tijdelijke bewoners, 2.800 gasten in het hotel, op de camping en in de vakantiehuizen. Dat zijn heel wat maaltijden! Bij slecht weer eet men binnen, maar als het even kan zit iedereen hier buiten op de binnenplaats. Rechts in het midden de informatieruimte en achteraan de keuken. Het hoofdgebouw ligt links.


In 2010 zijn er in de keuken 18.500 diners en 14.000 lunches bereidt. Claudia Trinczek (18, links op de foto) komt uit Duitsland. Ze is sinds begin oktober 2011 op ECOlonie, heeft haar studie afgerond en zoekt uit wat ze in de toekomst zal gaan doen. Rechts staat Kat Stewart (24) uit Australië. Kat reist door Europa en Azië en werkt op verschillende plaatsen om zoveel mogelijk ervaring op te doen.


Ann Bollaerts (42, tijdelijke bewoner) komt uit België en is sinds begin oktober op ECOlonie. Haar toekomstdroom is het wonen in een ecologische leefgemeenschap en de komende tijd gaat zij onderzoeken hoe of het haar bevalt. Zij heeft de venkel geoogst en naar de keuken gebracht. Volgende stap is het loof naar de composthoop brengen.


De werking van de piramide midden in de groentetuin (op de vorige foto) is op dit bord te lezen.


Er zijn 2 hectare aan groente- en kruidentuinen, verspreid liggend rondom het hoofdgebouw.


Janneke Tops (41, permanente bewoner, al eerder te zien op foto 2), heeft samen met anderen de groentetuinen aangelegd. Zij is ook verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en laat hier aan een tijdelijke bewoner zien wat er gebeuren moet.


Een paar meter verderop worden de valappels geraapt.


En nog weer een paar meter verder worden huisjes gebouwd, om de gestaag groeiende groep van tijdelijke bewoners onderdak te kunnen verlenen.


Bekijk de site over het wonen en werken op ECOlonie. Hier vind je ook de contactgegevens voor de vacatures op de geitenboerderij en de kaasmakerij.

zondag 4 maart 2012

Pauwenkuikens (1)

Beloofd is beloofd! Na de haatblog over de pauwen, nu de liefdesblog. Het zijn er zelfs 2 geworden. Hier komen de meest vertederende foto's uit het pauwenbaby-album.


Uren heb ik op de grond gelegen :-) Inzoomen maar...


Een beetje wazig, maar niet wazig genoeg voor de prullenbak.


Schutkleur... o zo belangrijk in een wereld vol vijanden!


"Kan ik dat eten, Mammie?"


Moeder en kind, mooi de kopjes bij elkaar.


Fier!


Jammer van de flits, maar wel erg dichtbij.


Kijk toch, hoe mooi dat ene pootje :-)


En dan nog even wat veertjes opschudden.


Lekker graantjes pikken.


"Mammie, er zit wat in je oog... zal ik het eruit pikken?"


Moeders geven les in het oppoetsen.


"Mammie, is dat Pappie die daar loopt?" "Nee mijn kind, dat is oom Piet" :-)

Pauwenkuikens (2)

Deze foto's zijn in 2009 gemaakt door Peter die samen met Anneke en Wil (zus van Anneke) en Wim, op Favori ieder jaar 'de bloemen komen plukken' (= ondergroei van de druivenstokken verwijderen).


De mooiste!


Stap voor stap.


Pauwen slapen in de bomen, maar een pauwin krijgt haar jongen in een nest op de grond. Op de dag dat de kuikens uit het ei zijn gekropen, neemt ze haar jongen 's avonds al mee de boom in. Vele 10tallen meters hoog!


Een pauwenkuiken kan dus de eerste dag al vliegen.


"Wat gebeurt er als ik val, Mammie?"


Wat doe je als je zoals Wim ziet dat het 1 kuikentje niet lukt om de boom in te komen... dat moeders met al haar kroost al hoog in de boom zit, op 1 arm kuiken na... en dat moeders alsmaar de boom in en uit vliegt om haar achtergebleven kuiken aan te sporen? Wat niet lukt.


Tja! Je kijkt eens om je heen of iemand ziet wat je doet. Vervolgens pak je een tuinstoel en schuift die onder de boom en zet het kuiken op de stoel... ach gossie, wat lief :-)


Ook het laatste kuiken kan onder moeders vleugels, dankzij Wim :-)